Amazonas är ju både en flod och ett jättestort regnskogsområde och vi har varit där några gånger. Vi har varit i Brasilien och i Parnaibadeltat, där floden rinner ut i Atlanten. Vi har också varit där floden ”startar”,  i Anderna och i Ecuador och vi bodde nästan en vecka hos en indianstam, drygt sju timmars kanotfärd in i regnskogen.  Vi hyrde in oss på en enkel ”lodge” som gav arbetstillfällen till stammen, men framför allt så användes intäkterna för att finansiera en skola för byns barn. Den funkade väl så där, för den enda läraren var nästan alltid för full för att kunna undervisa barnen.

Vårt hus. Det var väldigt luftigt 🙂 Väckarklocka behövdes inte för vi vaknade i samma stund som aporna och papegojorna satte igång med morgonkonserten. Eftersom det inte fanns el mer än en timma/dygn så var det tur att vi hade ficklampor med oss. Hade blivit lite krångligt att lägga sig annars.

Timmen med el användes till att hänga på ”verandan” med en öl och en bok

Det var en upplevelse att vara så långt från all civilisation. Elektricitet fanns det en timma per dygn, mellan 18 och 19 på kvällen. Så länge räckte den solenergi som man laddat upp under dan. Sen var det mörkt – fullständigt kolsvart!!!! På dagarna vandrade vi mycket, och det var på riktigt så att vår guide (som för övrigt var stammens överhuvud) gick först och röjde väg med en jättestor machete. Med jämna mellanrum pekade han på några jättmyror och sa ”don´t touch”. De var tydligen extremt giftiga och blev man biten dog man direkt….. eller så drev han med oss….. I bland kunde det vara nån växt man absolut inte fick ta på….

Spindeln var enorm och bodde i en stubbe utanför vårt hus

Ett annat nöje var att byborna körde oss uppströms i floden. De gav oss varsitt stort traktordäck, skrattade och stack iväg. Sen fick vi ”forsränna” oss tillbaka till byn bäst vi kunde i solnedgången. Eftersom vi inte visste hur lång tid det skulle ta, så visste vi ju inte heller om vi skulle driva omkring på floden även när det blivit kolsvart. Några minuter ägnade jag mig åt att bli lite nervös, sen struntade jag i det och bara njöt!!!!!!  (Jodå, vi kom hem några minuter innan ”lampan släcktes”). Det var så klart lite spännande den dan vi var med och fiskade piraya som vi åt till lunch. Jodå,vi fiskade dom i samma vatten som vi badade i …

Här både badade och fiskade vi. Fast C blev inte så populär när han en gång fick en sköldpadda på kroken…