Resfebern har slagit sina klor i mig så nu måste jag  drömma och minnas. T ex när vi åkte buss över Anderna. Vi började i Ecuador och Quito, som är världens högst belägna huvudstad – 2.850 möh. Vi tog oss från Quito – över Anderna – ner till Amazonas och passerade som högst på drygt 4.500 möh. Gissa om det kändes både i huvud och lungor. Det kändes även i Quito, särskilt när vi skulle bära väskorna 4 trappor upp till vårt rum!

Ecuador har fått sitt namn från ekvatorn och strax utanför Quito ligger Mitad del Mundo, jordens mitt.  Det är som ett Skansen för solen och solsymboler och där finns massor med statyer och liknande som fraktats dit från andra platser runt ekvatorn, bla Påskön. Vi gjorde som alla andra och hoppade från ena sidan av ekvatorn till den andra, och lät oss bli ”så där förvånade” när vattnen strömmade medurs på ena sidan av linjen och moturs på den andra. Vad som var riktigt intressant var i stället historierna från de olika indianstammarna om hur de dyrkat och tolkat solen.

I parken finns ett monument som ligger ett par hundra meter bredvid den riktiga geografiska ekvatorlinjen beroende på misstag som gjordes av den vetenskapliga franska expedition som på 1700-talet mätte ut avståndet mellan nordpolen och ekvatorn för att få ett exakt mått på metern. De lokala indianerna hade dock räknat rätt nästan ett millennium tidigare och utan modern GPS teknik. Imponerande!

Quito var en bullrig och färgglad stad med massor av marknader. Människorna försökte också tjäna pengar på nästan allting. Det fanns små stånd i varje gathörn och det såldes mest extremt söta friterade kakor och 2 litersflaskor med coca-cola. Skoputsare fanns det också överallt.

Vi fick också lära oss att i Anderna så höll man marsvin. Inte bara för att kunna äta, utan för att de hade en förmåga att förvarna om vulkanutbrott. Marsvin är än idag bland det exlusivaste man kan äta i Ecuador. Vi gjorde en avstickare till ”tjusiga krogen” en kväll i Quito för att äta – just marsvin. Men när bordet bredvid fick in sin helstekta/grillade lilla råtta med tänderna fullt synliga och med de små tassarna i luften så fixade inte ens vi det….. Å vi har ätit många konstiga saker….