Hemkomna efter två veckor i Norge känns det som att jag vill dela med mig lite av vad vi upplevt och gjort och jag tänker göra det i olika teman. Först ut blir det lite om hotellen.

Både före och efter vår seglingsvecka i Norge (mer om det i kommande inlägg) så bodde vi på hotell, och som vanligt bokade vi dag för dag och i Hotels-appen i telefonen/Paddan. Jag vet att det finns flera andra alternativ men jag har liksom vant mig vid den, och får också lite rabatter och frinätter då och då.

 

Först ut var Sandefjord

Första natten bokade vi in oss på Hotell Kong Carl i Sandefjord. Ett fantastiskt hotell som fungerat som värdshus och hotell sedan 1690! Vi pratar om att det sitter mycket historia i dessa väggar. Det var många långa och slingrande korridorer och många små rum fullbelamrade med möbler. Det var ett otroligt trivsamt hotell med mycket serviceinriktade personal. Framför allt var frukosten ”to-die-for”!

Nästa stopp blev Mandal

Vi valde medvetet att undvika större städer och siktade in oss på små kustsamhällen, så dan därpå bokade vi in oss i Mandal, på sydkusten, inte så långt från Kristiansand. Även här blev det ett gammalt hotell – Kjobmandsgaarden – från mitten på 1800-talet. Temat är en lanthandel och det fanns hur mycket prylar som helst att titta på i receptionen/restaurangen. Rummen var väl så där, men det uppvägdes av resten av huset.  Den stora behållningen av Mandal är nog ändå stan i sig. Härliga små gränder med lite bedagade hus.

Flekkefjord – here we go!

Vi skulle mönstra på båten på på lördagen i Flekkefjord, även det på sydkusten, så här bokade vi in oss på Grand Hotell. Hotellet har funnits sedan 1897, ni börjar ana att det finns en röd tråd. Fast det var faktiskt inte förrän nu vi medvetet valde ett gammalt hotell. Den stora behållningen här var nog ändå den fantastiska maten i restaurangen. Det åts torsk och ankbröst!!! Sen gjorde det  ju inte ont att ta ett glas på balkonen högt ovanför takåsarna.

Det finaste lilla hotellet!

På väg hem var vi tvungna att spendera ytterligare en natt i broderlandet och valet kändes ju självklart! Ett gammalt hotell i en liten by, så klart. Så efter 10 timmar i buss, färja och bil från Bergen via Stavanger så checkade vi in i Lyngdal på – Paulsens hotell – det finaste lilla hotell jag någonsin varit på och med anor från 1897. Det var som att kliva in i en annan tid, och som att vara i någons hem. Att kunna duscha ordentligt för första gången på flera dagar och sätta sig på altanen med en underbar fisksoppa och ett glas svalt chablis i glasen efter en lång dag – då pratar vi ren och skär vardagslycka!

Och till frukost serverades det riktigt kokkaffe i mässingskanna, och vattnet tog man – så klart – med en skopa ur en hink!