Vi bodde en vecka i en lodge hos en indianstam långt in i regnskogen i Ecuador. Det tog oss drygt 7 timmar med små rangliga kanoter och med ”vinande” motorer att ta oss dit. Lodgen, med plats för 8-10 turister,  skapade arbetstillfällen, tillsammans med den chokladodling de hade, men framför allt kunde byn ha råd med en skola för barnen. Om jag fattade det hela rätt fick byn vissa statliga medel, bland annat till lokalerna, men var tvungna att bekosta lärarlönerna själva.

Ett stort problem i Ecuador är de nya hoten mot folkhälsan. Helt plötsligt finns det tillgång till tobak, sötsaker och coca cola, överallt! Oavsett hur otillgängligt man bor. Vi såg små båtar med coca colas logga på väg in i flodsystemet för att leverera till byarna. Ett annat stort och växande folkhälsoproblem är att många vuxna har alkoholproblem, medan barnen svälter, samtidigt som de är feta. Det pågår därför olika projekt för att i första hand lära barnen om hälsosam konst, och ”vår by” hade precis startat ett sådant.Det säger ju sig själv att om du som litet barn inte får i dig tillräckligt med näringsrik kost, kan du knappast klara av skolan heller.

För att få tillgång till de statliga pengarna var byarna tvungna att bygga handfat och duschar i anslutning till skolan. Fattar väl tanken av vikten av god hygien, men att det inte fanns något vatten att koppla in gjorde ju att det kändes lite knepigt.

Skolan var stängd och läraren gick inte att väcka, för han var för full!!! Igen!!! Han var ofta full, och stamhövdingen berättade om problemet att kunna rekrytera utbildade lärare, till låga löner så långt ifrån civilisationen. Han tyckte att lärare skulle under några år efter sin utbildning bli ”beordrade” att tjänstgöra på landsbygden, ungefär som militärer, och med hyfsade löner och villkor. Byn kunde ju inte locka vare sig med höga löner eller med en tjusig lärarbostad…  Å andra sidan var det ingen särskild hög tandard någonstans i byn, förutom våra hyddor som i jämförelser med deras var rena lyxen.

Å så alla dessa barn! De var så söta men man såg ju på deras uppsvällda magar och brist på tänder att friterade donuts och coca cola inte funkar. De var också tomma i ögonen på nåt sätt och väldigt svårt att få kontakt med. Lite uppgivna och apatiska…