Vi brukar ju försöka fira midsommar i båten, men i år var prognoserna inte så lockande så vi bestämde oss för att stanna hemma. Så skönt, så lugnt och så tidiga morgnar! Nu är ju jag en riktigt sjusovare så det är med lite blandade känslor jag vaknar pigg som en mört vid 6-tiden. Det är bara att fluffa till kuddarna, sätta på en kopp kaffe och fullkomligt frossa i ytterligare några avsnitt på några Netflix-favoriter med datorn på magen. Några avsnitt på Storytel har det också blivit. Vi pratar #metime och med C snoozande bredvid i sängen är det några stunder av vardagslycka!

Traditionsenlig lunch

Midsommarlunchen blev ju, som vanligt, traditionell med alla tillbehör som är ett måste. Den likaså traditionella midsommardiskussionen om varför det är helt ok att komplettera matjessillen med tomatsill men inte med senapssill, genomfördes så klart också. Vi kommer aldrig att lyckas övertyga varandra, och det är ju också strunt detsamma eftersom var och en äter den sill man vill, men lite kul är det 😉

Visste ni förresten att matjessillen inte är så ursvensk som vi kanske tror, nej den kommer ursprungligen från Holland och den är också vanlig i Skottland även om den där inte är lika kryddad.

Matjessill kommer från holländskans maatjeshaaring, som betyder jungfrusill. Det namnet fick den eftersom det är en ung och ännu inte könsmogen sill som är råvaran till matjessill. Konsten att lägga in sillen i lag utvecklades av holländarna under medeltiden

Lunchen avslutas med solvarma jordgubbar och iskall vispgrädde, ytterligare lite vardagslyx!

Trädgårdsfix

Trots väder, lite regn och blåst har vi tillbringat den mesta av tiden utomhus. Antingen under parasollet (man måste ju ta lite rast också) eller med trädgårdsfix. Det största projektet har varit att radikalt beskära en gammal rhododendron som gjort sitt. Den var flera meter hög och bred och ska man vara riktigt ärlig så har den blivit gles och ganska ful de senaste åren. Bort med den och förhoppningsvis kommer den att bryta på nytt och ta sig. Eftersom det också vuxit ormbunkar under buskarna så blev det inte så fult och kalt som jag förberett mig på.

 

Ett annat projekt var att sätta igång en ordentlig kompost. Jag har googlat enligt konstens alla regler och känner mig riktigt nöjd. Särskilt som vi hade lite gammal kompost liggande  som vi kunde kicka igång den nya med.Det finns en plan för hur vi ska försöka få så mycket av köksavfallet (ej animaliskt) till komposten, vilket innebär att det ibland får mellanlanda i en hink på altanen. På sikt kommer vi kanske till och med att sänka vår avgift för sophämtning eftersom vi betalar för vikten av det som hämtas.

Nu återstår utmaningen att fixa tillräckligt med snigelfällor!

 

Det finns en dag kvar att njuta av den lilla midsommarbubblan, t ex kan vi väl kanske överraska varandra med nån ny middagsrätt vi aldrig lagat förut. Eller så kan man promenera en stund och se trädgården genom kameran. Ett utmärkt sätt att se det stora i det lilla!

Hur var din midsommar?