Jag målar om och ”kladdar på” mest hela tiden. Det kan vara gamla loppisfynd eller också helt nya inköp som får ny färg och patina. Eftersom basen, dvs väggar och de flesta möbler har neutrala färger, vitt eller grått, så kan jag leka hur mycket som helst med accenter. Problemet är väl att jag inte kan särskilt mycket om färglära utan går mest på känsla. I bland blir det bra men ibland blir det fiasko. Det är liksom slumpen och turen som avgör. Dags att ta tag i det alltså så jag har köpt en webbkurs i färglära!

I första avsnittet lär jag mig om NCS-koderna, och vad siffror och bokstäver betyder. Det handlar om svärta och kulörhet, nyans, ljushet och mättnad, komplementfärger och om varma och kalla färger.

Om man kombinerar två komplementfärger kommer de att se mer kulörta ut än om man ser dem var och en för sig. De blir mer liksom mer intensiva tillsammans men ögat uppfattar dem ändå som harmoniska.

Har bara kommit till första delen i kursen men framöver kommer jag att – förhoppningsvis – bli en hejare på att kombinera färger för att få de effekter jag är ute efter. Kursen hittade jag förresten på Sköna hem och därifrån  är också bilderna ”lånade” från.