Detta inlägg kommer inte att innehålla några fler bilder. Jag varken kan eller vill komma mig för att fota människor i utsatta situationer. Här i Los Angeles finns så många människor som bor i små tält och under presenningar (en del har inte ens det) eller direkt på stränderna. Detta har vi väl i och för sig sett även på andra ställen men det som sticker ut här är att så många verkar vara riktigt psykiskt sjuka. Jag kan ju egentligen inget om psykiatriska diagnoser men visst går tankarna till schizofreni, psykoser och mycket stor och djup ångest. Många är utagerande och lite hotfulla och pratar, skriker och skrattar högt för sig själva.

Vissa trottoarer ser ut som ”radhusområden” med tält och presenningar i långa rader och med de få, och för oss obegripliga, ägodelarna, mest kartongbitar, filtar och plastflaskor, omsorgsfullt fastbundna i t ex ett staket. Den absoluta majoriteten av dessa människor verkade också vara kraftigt påverkade. Kanske av mariujana, som numera är helt legaliserar i Californien, men vi kände också lukten av thinner och klister.

Det är inte så många som tigger, vad vi kunde se, men vi passerade en ung kvinna flera gånger som inte verkade vara hemlös men bad om bidrag för att kunna köpa en elrullstol. En man som vi uppfattade som krigsveteran bad om pengar för att kunna köpa smärtstillande medicin. Överhuvudtaget verkar nte hälso- och sjukvården fungera alls, för de allra flesta var inte bara psykiskt utan också fysiskt riktigt nerkörda.

Även om man inte är utslagen och hemlös så kan det vara tufft. Vi har pratat med taxichaufförer som berättade om 60 till 70-timmars veckor och att många måste ha både två och tre jobb för att klara sig ekonomiskt. Enligt vissa uppgifter så saknar 15 % helt den privata sjukförsäkring som krävs och 35 % är underförsäkrade. Gamla, och handikappade ska vara garanterade sjukvård men då är bara det absolut mest akuta. Man får sig en tankeställare när man gnäller på den svenska sjukvården.

Det är stora kontraster när samhällets absolut mest utsatta människor bor under glammiga reklamskyltar imedan vi andra passerar förbi och tittar bort…