Det är sista dagen på semestern (för denna gången, det är snart dags igen) och det regnar och åskar. Jag har tänt stearinljus, slagit upp ett litet glas vin och puffat till kuddarna i soffan. Altandörren är öppen och jag hör hur det smattrar av regnet på trädäcket. Fullständigt underbart, för jag ägnar mig totalt och hämningslöst åt att titta på TV. Ja, inte ”vanlig” TV utan i dag är det HBO för hela slanten.

Det brukar annars inte bli särskilt mycket tid framför TV när vi har semester, försöker i stället att läsa så mycket det bara går. Gärna hela dagar – och halva nätter – i ett sträck. För några år sedan var jag riktigt duktig på det, sträckläste t ex alla böckerna i Mina drömmars stad en regnig semester när Calle och jag inte lyckats synka våra ledigheter. Ett annat år var det Sagan om ringen-trilogin jag försvann i. Det är liksom det som är grejen med att sträckläsa, man kan fullständigt försvinna både i tid och rum.

Det går alldeles utmärkt att läsa på sjön, fast resten av besättningen kan nog ha tyckt att jag var lite tråkig. Eller så tyckte de att det blev lugnt och tyst…

Just i dag växlar jag mellan att se om säsong 6 av Games of Throne (behöver ”uppdatera” mig lite inför säsong 7 som precis startat) och den helt fantastiska serien The Handmaid’s Tale. Se den om ni har möjlighet och ”översätt” handlingen till vad som händer i världen just nu. Man kan tänka IS, men också på en del av Donald Trumps politik.  Man kan också tänka på vår egen lilla ”ankdamm” och beslut som tas i bästa välvilja…. eller…

Jag har också sett den Oscarsnominerade dokumentären A Girl In The River, som handlar om hederskulturen i Pakistan och hur de pakistanska lagarna skyddar traditionen och därmed förövarna. Men visar också att det inte bara är männens skuld eller ansvar, det sitter djupare än så. Se den!