För några år sedan hörde jag om en studie som gjorts runt om i världen på människor som var extremt gamla, typ100+. Man undersökte om det fanns något som var den minsta gemensamma faktorn. Var det kanske maten, eller var de särskilt hälsosamma? Eller kanske nykterister eller ickerökare, eller var det några särskilda genuppsättningar? Man undersökte allt från inuiter på Grönland, till pigga 110-åringar på den kaukasiska stäppen, och japaner, och italienare…. Ja, människor från hela världen undersöktes. En del av dem rökte som borstbindare, andra drack dagligen. Vissa åt bara sälkött medan andra frossade i ”onyttigheter”. Slutsatsen blev att det som var gemensamt för alla de som blivit gamla, och fortfarande var pigga var att det tyckte om att leva. De hade en förmåga att vakna varje morgon och var tillfreds och nyfikna på resten av livet. Underbart!!! Själv försöker jag – försöker – att se livet som det är. Allt är ju inte perfekt men jag försöker ändå att se att det finns nåt bra i det mesta och att det alltid löser sig på slutet. Det är banne mig inte alltid lätt, men som sagt jag försöker. Till hjälp har jag människor runt omkring mig som får mig att må bra, varje dag!

En sak som jag ändå är bra på är att uppskatta de små, riktigt små sakerna. Folk brukar säga att jag är lättroad 🙂 Jag kan bl alldeles lite småsalig av en kopp kaffe i morgonsolen, eller att vika ihop tvätt som hängt ute och fått torkat i solen. Att dra upp en makrill eller att sätta in en vacker blomma är också #vardagslyx. Att komma riktigt nära naturen i vår båt är som en riktig kick, kolla biden ovan och ni förstår. Eller varför inte komma på ett nytt sätt att göra örtsalt från den egna odlingen.

Lyssna mer om hur människor ser på lycka i detta intressanta seminarium från den längsta långtidsutredningen som gjorts  om människors liv. I 75 år har man följt 724 män och det presenteras som:

”What keeps us happy and healthy as we go through life? If you think it’s fame and money, you’re not alone – but, according to psychiatrist Robert Waldinger, you’re mistaken. As the director of 75-year-old study on adult development, Waldinger has unprecedented access to data on true happiness and satisfaction. In this talk, he shares three important lessons learned from the study as well as some practical, old-as-the-hills”

Jag hoppas att du känner lite #vardagslycka lite då och då!