Isens och eldens ö!

Att resa till Island har stått högt upp på min bucketlist länge, men av någon anledning har det inte blivit av, förrän nu! Tidigt en måndagsmorgon i mitten på augusti flög vi iväg, ”tjänade” två timmar pga av tidsskillnaden och landade i ett soligt Reykjavik. Denna gången åkte vi organiserat, med en grupp, så vi blev lyxigt upphämtade och ägnade förmiddagen åt en stadsrundtur. Reykjavik är en stad som växer så det knakar och det byggs överallt, och det är en väldans massa hotell som byggs. Vi hörde att den ökande turismen nästan blivit ett problem för Island och att man är rädd för nedslitning på alla populära ”måste-ställen” (behöver jag säga att även vi besökte dem, tillsammans med en massa andra). Man pratade om att införa en särskild turistskatt… Detta får bli det första inlägget om våra dagar på Island.

 

Vi började med den gyllene cirkeln

Þingvellir (Tingvalla), där bland annat Game of Thrones spelats in, är platsen för det första demokratiska parlamentet. Det är också där Europa och Nord-Amerikas kontinentalplattor möts och den enda plats i världen där man kan snorkla och dyka i klyftan mellan två världsdelar.

Nästa steg på resan var de fantastiska gejsrarna, och då särskilt Stokkur som har ett ”utbrott” var 5.e minut. Det var lite kul att se alla som försökte ta en selfie med Stokkur i bakgrunden. De som lyckades bäst var nog alla japaner med sina selfiepinnar.

Dagen avslutades med det fantastiska vattenfallet Gullfossen. Vattnet faller i två omgångar: först 11 meter och därefter 21 meter ner i en klyfta som är 20 meter bred och 2,5 kilometer lång. Vattenfallet har en intressant och ganska modern historia, Källa: Wikipedia

Att detta vattenfall fortfarande finns, kan bero på den insats som Sigríður Tómasdóttir från den närbelägna gården Brattholt gjorde 1920 för att förhindra byggandet av ett vattenkraftverk vid fallet. Ett brittiskt bolag hade arrenderat vattenfallet av hennes far för att anlägga en kraftverksdamm. Sigríður försökte med hjälp av advokaten Sveinn Björnsson, som senare blev Islands president, att stoppa utbyggnaden av Gullfoss genom att få arrendeavtalet upphävt av domstol. Trots att Sigríður hade använt sina besparingar på rättsprocessen, och till och med hotat med att begå självmord genom att hoppa ner i vattenfallet, förlorade hon målet. Innan byggandet av dammen kom igång, kunde kontraktet till slut hävas, på grund av det brittiska bolaget hade dröjt för länge med att betala arrendeavgiften. År 1940 förvärvade Sigríðurs adoptivson Gullfoss och senare sålde han fallet till den isländska staten. År 1979 blev Gullfoss och dess omgivningar naturreservat och fallet blev därmed skyddat mot exploatering

Blå lagunen

Självklart blev det ett besök på Islands förmodligen ökändaste ställe; Blå Lagunen och även här ger Wikipedia lite mer info:

Det varma vattnet är rikt på mineraler som kiseldioxid och svavel. Vattnet innehåller över 200 olika mikroorganismer, vilket gör att det blir turkosblått. Lagunen ligger i anslutning till ett geotermiskt kraftverk, Svartsengi, som den får vatten från. Vattnet, som är en blandning av salt- och sötvatten, tas från ungefär två kilometers djup. På detta djup blir dess temperatur upp mot 240 °C. Eftersom vattnet är under ett högt tryck i underjorden kokar det inte, men när det pumpas upp till ytan vid vanligt atmosfäriskt tryck förångas det direkt med hög energi. Vattnet används för att driva turbiner som genererar elektricitet. När vattnet gått igenom turbinerna, passerar det en värmeväxlare för att framställa varmvatten till det kommunala vattensystemet. Därefter åker vattnet ner i lagunen. Vattentemperaturen i badområdet är i genomsnitt 40 °C och är på sina ställen betydligt högre. På grund av vattnets på vissa områden mycket höga temperatur, är delar av badplatsen avstängda för besökarna.

Jag var lite skeptisk och såg det som en riktigt turistfälla men det var helt ljuvligt att vandra omkring i det varma vattnet i skymningen, sippandes på ett litet glas cava och inkletad med undergörande lera i ansiktet. Jag kände mig både yngre och snyggare efter tre timmar. Jag lovar 😉

Har du varit på Island? Vad tyckte du?